Oldal kiválasztása

Cégalapítás Magyarországon: Szabályok és Tudnivalók

A cégalapítás Magyarországon viszonylag egyszerű folyamat, de fontos, hogy tisztában legyünk a vonatkozó jogi szabályozásokkal és eljárásokkal. Ebben a blog bejegyzésben áttekintjük a cégalapítás fő lépéseit, a szükséges dokumentumokat és a legfontosabb tudnivalókat.

„Irodánk az új cég alapításának, a már meglévő cég módosításának vagy akár annak megszüntetésének a teljes folyamatát online személyes jelenlét szükségessége nélkül biztosítja, a világ bármely részéről való megbízás esetén a magyarországi cégeljárással kapcsolatban.”

Dr. Kopasz Gábor

1. Cégforma kiválasztása

Az első lépés a cégforma kiválasztása, ami meghatározza a cég működésének kereteit. Magyarországon a leggyakoribb cégformák a következők:

– Korlátolt Felelősségű Társaság (Kft.)

– Részvénytársaság (Rt.)

– Betéti Társaság (Bt.)

– Közkereseti Társaság (Kkt.)

Minden cégforma eltérő jogi és adózási következményekkel jár, ezért érdemes szakértői tanácsot kérni a legmegfelelőbb forma kiválasztásához.

2. Alapító Okirat Elkészítése

A cégalapításhoz szükséges alapító okirat elkészítése, amely tartalmazza a cég nevét, székhelyét, tevékenységi köreit, tulajdonosi struktúráját és a cégvezetők adatait, valamint annak további kötelező tartalmi elemeit. Az alapító okiratot közjegyző vagy ügyvéd ellenjegyzi.

3. Cégbírósági Bejegyzés

Az alapító okirat elkészítése után a cégbíróságnál kell bejegyeztetni a céget. Ehhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

– Alapító okirat

– Tulajdonosok és cégvezetők személyazonosságát igazoló dokumentumok

– Székhelyhasználati igazolás

– Tisztségviselők elfogadó nyilatkozatai

A bejegyzési kérelem benyújtása online történik, ami jelentősen gyorsítja a folyamatot.

4. Adószám és Közösségi Adószám Igénylése

A cégbírósági eljárással párhuzamosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) adószámot készít a cég részére. Ha a cég nemzetközi kereskedelmi tevékenységet is folytat, közösségi adószámra is szükség lehet, ez a cégbejegyzést követően lehet kérni a cégbíróságtól.

5. Bankszámla Nyitása

A cég bejegyzése után 8 napon belül bankszámlát kell nyitni egy magyarországi banknál. A bankszámlanyitáshoz az alábbi dokumentumok szükségesek:

– Alapító okirat

– Cégbírósági bejegyzési végzés

– Adószám

6. Egyéb Engedélyek és Bejelentések

Bizonyos tevékenységek engedélykötelesek, ezért fontos, hogy utánanézzünk, szükséges-e bármilyen külön engedély a cég által végzett tevékenységhez. Továbbá, be kell jelenteni a cég alkalmazottait a társadalombiztosítási szerveknél.

7. Könyvelés és Adózási Kötelezettségek

Minden cégnek kötelessége pontos könyvelést vezetni, adóbevallási és megfizetési kötelezettségének eleget tenni a NAV felé. Érdemes könyvelőt alkalmazni, aki naprakészen követi a jogszabályi változásokat és segít a cég pénzügyi folyamataiban.

Összegezés

A cégalapítás Magyarországon több lépésből álló folyamat, amely jogi és adminisztratív feladatokat egyaránt magában foglal. Az előírások pontos betartása és a megfelelő dokumentáció elkészítése elengedhetetlen a sikeres cégalapításhoz. A cégalapításhoz érdemes ügyvédet igénybe venni, aki végigkísér a folyamaton és biztosítja, hogy minden lépés szabályosan történjen.