Ingatlan adásvételéhez kapcsolódó illeték és adó fizetési kötelezettség:

Ingatlan adásvétele esetén a vevő illetéket fizet, az eladó pedig a megszerzett jövedelme után adózik.

Vevő illetékfizetési kötelezettsége:

Az illeték mértéke az ingatlan megszerzése esetén az ingatlan értékének 4%-a, amit tehát a vevőnek kell megfizetnie az adásvételi szerződés szerinti tulajdonszerzést követően a Nemzeti Adó és Vámhivatal külön felhívására.

Vevő adófizetési kötelezettsége:

Az eladót az adásvétel eredményeként megszerzett jövedelme után személyi jövedelemadót kell fizetnie, amelynek összege a következők szerint alakul lakás vagy lakóház értékesítése esetén, attól függően, hogy az adásvétel tárgyát képező ingatlant mikor szerezte:

Egy éven belül szerzett ingatlan értékesítése esetén az adóalap a jövedelem 100%-a, tehát ebben az esetben a teljes jövedelem képezi azt az összeget, amely után a 15%-os személyi jövedelemadót meg kell fizetni.

Két éven belül szerzett ingatlan értékesítése esetén az adóalap a jövedelem 90%-a, három éven belül szerzett esetén 60%, négy éven belül szerzett esetén 30 %, míg az ötödik évtől adómentes az ingatlan értékesítése.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az adóalap a jövedelem és nem a vételár. A vételárat tehát csökkenteni kell az ingatlan eredeti szerzésre fordított költségeivel, jellemző ilyen költség a vételár. Tehát a jövedelem az a nyereség, ami az ingatlan eladásakor keletkezik, vagyis a vételárat csökkenteni kell azzal az összeggel, amit mi az ingatlan megszerzésére akkor vételárként fordítottunk.

Ha tehát eladunk egy ingatlant 10 millió forintért, amit mi egy éven belül 8 millió forintért vásároltunk, akkor a személyi jövedelemadó adóalapja 2 millió forint. Tekintettel arra, hogy egy éven belül vagyunk, így az adóalap a különbözet 100%-a. Ennek az összegnek a 15%-át kell személyi jövedelemadóként megfizetni.

Ha tehát alacsonyabb összegért adjuk el az ingatlant, mint amennyiért vásároltuk az, akkor függetlenül az évektől adómentes lesz az adásvétel, mivel az adóalap ebben az esetben negatív. Fontos hangsúlyozni, hogy a személyi jövedelemadó alapja nem az adásvételi szerződésben szereplő összeg, hanem az ingatlan valós piaci ára. Így tehát a piaci ár alatti értékesítés esetén is az ingatlan valós piaci ára alapján kell a személyi jövedelemadót megfizetni.